A legegyszerűbb, ha a megmaradt levelekből pestót készítünk. A kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak ezzel a feladattal. A kis kuktákat is bevonhatjuk – a gyerekek örömmel segítenek a konyhában, a nagyobbak pedig megpróbálhatják maguk elkészíteni.
Bármilyen zöldség leveléből készíthetsz pestót. Például, a petrezselyem vagy a répa szára is szuperül működik, ahogyan az alábbi zöldséglevelek is:
Mindössze annyit kell tenned, hogy megmosod és megszárítod a zöldségek leveleit, majd berakod egy aprítóba. Adj hozzá olívaolajat, magokat, sajtot és ízlés szerint fűszereket! Ha olcsóbb, de mégis ízletes variációt keresel, fenyőmag helyett használj napraforgómagot és bármilyen keménysajtot! Annak érdekében, hogy a sajt könnyebben összeálljon a többi összetevővel, érdemes először lereszelni. Amikor minden alapanyag az aprítóban van, indulhat a krémesítés. A pesto állagát ízlés szerint alakíthatod. Ha darabos végeredményre vágysz, ne apríts túl sokáig! A kész pestót tárold üvegben a hűtőben! Tovább frissen tarthatod, ha vékony réteg olívaolajat öntesz a tetejére, miután betetted az üvegbe.
A házi készítésű pesto a hűtőben vár. Használd fel a következő ételekben – remekül kiemeli majd az ízeket:
A zöld pesto salátaöntetnek is jól használható. Ezzel a trükkel növelheted a zöldséges snackek frissességét.
A szezonális zöldségek leveleiből készült pesto a boltban vásárolt szószok vagy a bazsalikomos pesto olcsóbb alternatívája. Azáltal, hogy magad készíted az otthon meglévő alapanyagokból, nemcsak a kiadásaidat csökkentheted, hanem tehetsz egy lépést a maradékmentés felé is.